Hangi müzik aleti ruhunuza hitab ediyor ?

Hangi müzik aleti sizin ruhunuza hitab ediyor ?

Herkesin gönlünde yatan ya da sesi çok hoşuna giden bir müzik aleti mutlaka vardır.
Bunu saptamak için öncelikle en sevdiğiniz müzik tarzından yola çıkmanız gerek. Konusunu sevdiğiniz bir kitabı hiç sıkılmadan bir solukta okudunuz gibi,  müzikten ve müzik aletinden sıkılmamanız için en çok sevdiğiniz müzik tarzından yola çıkmanız gerekir. Zamanla insanın sevdiği müzik tarzları artabilir veya değişebilir. Bununla birlikte çalmış olduğunuz enstrümanı farklı tarzlarda da kullanarak virtüözlüğe doğru bir adım daha yol almış olursunuz ya da farklı enstrümanları da çalmaya başlayarak müzikte daha ileri seviye boyutlara geçmiş olursunuz.

Her müzik tarzıyla özdeşleşen, olmazsa olmaz ana müzik aletleri ve bunun yanında eşlik müzik aletleri bulunmaktadır. Mesela halk müziği denince ilk akla gelen bağlamadır. Rock, metal denilince elektro gitar, klasik müzik denilince keman ve piyano, caz müzik denilince akla ilk trompet veya saksafon gibi enstrümanlar gelmektedir. Tabi ki bu kural değildir. Bir elektro gitar ile caz çalınabildiği gibi bir kemanla muhteşem Türk Sanat Müziği, ya da piyano ile muhteşem blues çalınabilir.

Müzik aletinizi seçerken, sizi istediğiniz yönde geliştirebilecek bir enstrüman da seçebilirsiniz. 

Örneğin;
İçe kapanık biri iseniz,  bateri çalmayı öğrenerek ritimleri, zamanlamayı, zamanı eşit oranda bölmeyi, konsantrasyonunuzu arttırmayı, enerjinizi odaklandığınız noktada kullanmayı öğrenebilirsiniz. Çok eğlenceli bir enstrüman olan bateri, kendinize güveninizi arttıracak ve size çok büyük faydalar sağlayacaktır.

Sabırsız, aceleci biriyseniz ve kendinizi biraz sakar olarak tanımlıyorsanız; keman çalmayı deneyebilirsiniz. Keman, ses titreşimlerini en kolay algılayabileceğiniz, frekansları ayırt edebileceğiniz, Einstein’in görelilik teorisini ortaya çıkarmasına yardım etmiş, sofistike bir enstrümandır. (Bununla ilgili "Mozart Galaktik Bir Sırrın Kilidini Nasıl Açtı?" başlıklı yazımızı da okuyabilirsiniz.) Keman çalmayı öğrenirken sabır en önemli unsurlardan biridir. Keman çalmak sabretmesini, soğukkanlı olmasını ve disiplini öğretir. Keman çalan bir kişide, herşeye karşı yeteneklerinde gözle görülür ciddi bir artma olur. 

Neticede; müziğin herşeyde, her zaman çok büyük faydaları vardır.

Yorumlar