4000'den fazla keman yangında yandı !

4000'den fazla keman yangında yandı !


Tarih : 16 Ocak 2017
Avrupa'nın en büyük müzik aletleri fabrikasında bir elektrik motorunun kısa devre yapması sebebiyle çıkan yangında 4000'den fazla el yapımı keman yandı. Çeyrek milyon Euro'luk zarar tespit edildi. 90 itfaiyeci tüm gece boyunca çalışarak yangını kontrol altına aldı.



Romanya'nın Reghin şehrindeki 65 yıldan fazla bir zaman üretim yapan Hora müzik aletleri fabrikasında çıkan yangında 2000 metrekarelik bir alan yanarken 3720 metrekarelik bölüm kurtarıldı. Yanan kemanlarla birlikte çeşitli yapım malzemeleri, elektrikli motorlar, elektrikli aletler, her türlü ahşap yapım malzemesi de kullanılamaz duruma geldi. Büyük bir şans eseri, yangında ölen ya da yaralanan olmadı.

Çıkan bu yangınla birlikte, sadece ikibuçuk kilometre uzaklıkta bulunan Gliga keman fabrikasının işlerinde oldukça bir artış gözlendi. Hatta, yangını Gliga keman firmasının çıkardığı veya sigortadan para almak için kendilerinin yaptığı söylentileri dolaşsa da gerçek sebep ihmaldi.


Bu büyük yangından sonra Hora Müzik Aletleri fabrikasının tekrar toparlanması ve üretime geçmesi aylar sürdü. Şu anda tekrar üretime devam eden Hora Yaylı Enstrumanları; Gliga, Viora ve birçok marka ile rekabet etmekte ve fuarlara katılmaktadır. Almanya Frankfurt'taki ünlü "Musik Messe" ve Amerika California'daki "Nam" fuarlarına katılmakta olan firma halen birçok ülkeye ihracatlarına devam etmektedir. %80 Kuzey Amerika'ya , Batı ve Kuzey Avrupa'ya, Rusya'ya ve Japonya'ya ihracat yapan firma yılda 50000 gitar, 10000 keman, 5000 mandolin ve 2500 çello ve kontrbas üretmektedir. Hora, hammadde olarak, en az 5-10 yıl bekletilmiş Romanya Karpat Dağları'ndan kesilen ladin ve akçaağaçlarını kullanmaktadır. Bu ağaçların yanında maun, Hint gülü ve abanoz gibi önemli yapım ağaçlarını da ithal etmektedir.



Diğer yazılarımız :

Keman Çalması Neden Çok Zordur?



Yorumlar