Razumov Kimdir?

Keman Yapımcısı Razumov Vladimir Alexandrovich Kimdir?

Ünlü keman yapımcısı ve resim sanatçısı (1937 - 2006)

Razumov, Leningrad’da doğdu, yaşadı ve çalıştı. Teknik ahşap işleme okulunun müzik aletleri departmanından mezun oldu. 1961’de gitar ve yaylı enstrümanlar (keman, viyola, çello, kontrbas) yapmaya başladı. Leningrad’lı usta Ivan Petroviç Kriyov’den ilham alarak müzik aletlerinin akustiğinin nasıl mükemmel hale getirilebileceğini keşfetti ve bu konuda çok büyük bir başarı elde etti.
1964’te Leningrad’da bulunan ünlü “Kırmızı Ekim” fabrikasında çalıştı. Teorik bilgisi ve üretim tecrübesi ile Razumov, “küçük ölçek mekanizması” diye adlandırdığı bir makine icat etti. Bu makine ile enstrüman parçalarını çok hızlı bir şekilde üretmeye başladı. Yaklaşık olarak 30-50 enstrumana ait parçayı tek seferde üretebiliyordu. Bu şekilde 400’den fazla enstrüman üretti. 1975 yılından itibaren, yapmış olduğu kemanlar Sovyetler Birliği’nin en büyük fuarı olan VPHO Vucheticha ve MEFMI ‘de sergilendi.
Vladimir Razumov çok deney yaptı ve bu deneyler sonucunda keman ve viyolanın formunu değiştirerek akustik yapılarını mükemmel hale getirdi. Tüm-Birlik keman yapım yarışmasına katıldı. Bu yarışmada SSCB Kültür Bakanlığı ve I.A. Batova tarafından kendisine diploma ve ödüller verildi. Yapmış olduğu deneysel kemanlardan biri SSCB Kültür Bakanlığı tarafından, Eşsiz ve Nadir Müzik Aletleri Devlet Koleksiyonu için satın alındı.
Kemanları ve viyolaları, Mikhail Nikolayevich Tolpyga, Dmitry Borisovich Yakubovsky(Mussorgsky Okulu) gibi çok ünlü kemancılar ve öğretmenler tarafından birçok konserde kullanıldı.
Usta yapımcı Razumov, ömrünün son yıllarında resim çalışmalarına yönelmişti. Eserleriyle çok büyük bir koleksiyon oluşturdu. Enstrumanlarıyla birlikle resimlerini de bir çok sergide sergiledi.
Şu anda Razumov’un eserleri St.Petersburg’da Sheremetev Sarayı’nda Müzik Aletleri Müzesinde tutulmakta ve sergilenmektedir.



Diğer yazılarımız :

Keman Çalması Neden Çok Zordur?

Yorumlar