Hawaii Ukulele Festivali

Hawaii Ukulele Festivali



Her temmuz ayında Hawai’de düzenlenen Ukulele festivali ilk defa 1971 yılında, Waikiki Parklar Departmanı desteği ile Roy Sakuma tarafından düzenlenmiştir. Festivalde düzenlenen ücretsiz konserlere profesyonel ve amatör ukulele müzisyenleri başta olmak üzere yoğun bir ilgi ve katılım olmaktadır.

Roy Sakuma, 16 yaşında liseyi terkederek Honolulu park düzenleme departmanında depo rafları sorumlusu olarak çalışmaya başladı. 1970 yılında aynı departmanda önemli bir pozisyona geldi. Sakuma ve iş arkadaşları bir ukulele festivali düzenleme projesi ile 1971 yılının Temmuz ayında park departmanına başvurdular ve proje park departmanı tarafından kabul edildi ve desteklendi.
Roy Sakuma’nın amacı, ücretsiz konserler düzenleyerek insanlara ukulelenin sadece arkaplan müziğinde ritim enstrümanı olarak değil, sofistike ve virtüözite şeklinde çalınabilecek bir solo enstrüman olduğunu göstermekti.

Festival, Waikiki’de Kapiolani Park’ında düzenlendi. Geleneksel olarak her  yıl düzenlenen bu festival dünyadaki en büyük ukulele festivalidir. Bütün dünya ülkelerinden binlerce insanın akın ettiği bu festivalde konserler, Workshop’lar, dersler, çeşitli eğlenceler ve aktiviteler yapılmaktadır.
2004 yılında, Roy ve Kathy Sakuma çifti, Hawai Ukulele Festivali’nin organizasyon işini tamamen kendi üzerlerine almışlardır. Festival, sponsorların da desteği ile farklı tarihlerde Hawai’nin dört büyük adasında düzenlenmektedir.
Festivallerin zamanları ve yerleri
Hawaii Oahu Ukulele Festivali : Temmuz ayında
Hawai Waikoloa Ukulele Festivali : Mart ayında
Hawai Kauai Ukulele Festivali : Tarihi kesin değil
Hawai Maui Ukulele Festivali : Eylül ayında


Hawai Ukulele Festivallerine, her yıl yaklaşık yirmi bin kişi katılmaktadır. Festivalde verilen konserler; Hawaiden, Japonyadan, Kanada’dan, İngiltereden, Guam’dan ve Amerikadan gelen ukulele sanatçıları ve diğer ünlülerden tarafından verilmektedir. Ayrıca çoğunluğu gençler ve çocuklardan oluşan 800 kişilik bir ukulele orkestrası da konserlere renk katmaktadır.


Festivallere dünya çapında bir çok ünlü sanatçı katılmaktadır.
Bu sanatçılardan biri Grammy ödüllü sanatçı James Ingram’dır. Roy Sakuma ile birlikte festival için “Come and Join Us” (Gel ve bize katıl) isimli bir şarkı bestelediler. Bu beste Hawaii Müzik Ödüllerinde yılın single’ ı seçildi.
Ayrıca genelde katılan diğer ünlüler arasında Jack Johnson, caz saksafoncusu Gabe Baltazar, Santana’nın bas gitaristi Benny Rietveld, bateristi Noel Okimoto ve caz gitaristi Howard Roberts bulunmaktadır.
James Ingram ve Roy Sakuma "Come and Join Us"

ROCK MARKET ANTALYA

Ukulele öğrenmek için ukulele dersleri bloğumuza buradan ulaşabilirsiniz.

Yorumlar

  1. Şule Özdemir3 Mayıs 2018 01:48

    Ukulele festivali Türkiye'de de yapılsa ne güzel olurdu.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder