Sihirli müzik aleti ukulele

Sihirli müzik aleti ukulele
Neden Ukulele dünyanın en popüler müzik aleti oldu?




Ukulele, 18. Yüzyıl Avrupa'sına uzanan zengin bir tarihi olan sihirli ve efsanevi bir müzik aletidir. Sihirli denmesinin sebebi; hem dinleyen kişinin hem çalan kişinin içinde mutluluk ve sevinç patlamaları yaratmasıdır. Bu müzik aletinin sesini duyduğunuzda yüzünüzdeki gülümsemeye engel  olmanız zordur. Bu mutlu edici özelliğinden dolayı birçok hastalıkla mücadelede tedavi edici bir gücü olduğunu ve kanser tedavisinde bile çok olumlu sonuçlar yarattığını birçok kaynaktan okuyabilirsiniz. Evet! Kesinlikle doğru.. Bağışıklık sistemimiz ile psikolojik durumumuz arasında çok büyük bir ilişki vardır. Mutlu olmak bağışıklık sistemini güçlendiren en önemli faktördür. 
Hasta olduğunuzda mutlaka ukulele çalın veya hasta birine gidecekseniz ukulele götürün. Sonuçlarına hayret edeceksiniz. Ukulele dinlediğinizde günün tüm problemlerinden uzaklaştığınızı, rahatladığınızı ve mutluluğunuzun arttığını göreceksiniz. 


“ZIPLAYAN PİRE”

Ukulele, Hawaii dilinde "Uku" ve "Lele" kelimelerinin birleşiminden oluşur ve  “Zıplayan Pire” anlamına gelir. Bunun sebebi şudur; Bilindiği gibi pireler çok küçük boyutta canlılar olmasına rağmen dünyanın en yükseğe sıçrayabilen canlılarıdır. Ukulele de, minicik boyu olmasına rağmen insanda çok derin ve çok büyük etki yaratmaktadır. 
Ukulele, 1880 yılında Hawaii’de geliştirilmiştir. Portekizlilerin Kavakinyo enstrümanından esinlenerek yapıldığı düşünülmektedir. 
Ukulele kelimesi tarihte ilk olarak 1907 yılında yayınlanmış, Metropol Sanat Müzesi’nde bulunan Crosby Brown’ın tüm uluslara ait müzik aletleri koleksiyonu kataloğunda geçmektedir. Katalogda Hawaii’ye ait iki çeşit ukuleleden bahsetmektedir. Bunlardan biri soprano ukulele diğeri ise tenor ukuleledir.
Ukulelenin Hawaii müziğine ve kültürüne girmesinin en büyük sebebi, Hawaii kralı Kalakaua’nın ölümünden önceki son yıllarında icat edilen bu enstrümanı çok sevmesi  ve kraliyet toplantılarında özel olarak çaldırmasıdır. 


HULA AKIMI ve UKULELE

Hula, Hawaii’nin halk dansı ve Hawaii kültürünün önemli bir parçasıdır. Bir danstan çok, ilahilerdeki ve şarkılardaki anlamların dans formunda dramatize edilmesidir.
Hula’nın bir çok çeşidinin olmasının yanında genelde iki ana kategorisi bulunmaktadır. Auana ve Kahiko. Kahiko, ilahilere ve geleneksel şarkılara eşlik eder, Auana ise 19. Ve 20. Yüzyıllardaki batı müziğinden etkilenen kısmıdır. Auana “sürüklenmek” anlamına gelir. Bu tarzda çoğunlukla gitar, ukulele ve kontrbas kullanılır.
1920 yılında resmi çekilmiş bir hula dansçısı

Eski Hawaii’de Hula ibadet ve dua şekli idi. Sadece tapınaklarda ve ibadethanelerde yapılırdı. Dışarıda yapılması yasaktı. Ancak zamanla, daha gelişmiş müzik aletleriyle birlikte yapılmaya başlanmış ve bir dans formuna dönüşmüştür.  Özellikle 1800’lü yılların sonlarında, ukulele Hawaiili’lerin milli enstrümanı olmasından sonra ukulele sesi hula dans müziğini tamamlayan bir unsur olmuştur. 

HAWAII UKULELE FESTİVALİ


Hawaii’de yılda dört defa ukulele festivali yapılmaktadır. Roy ve Kathy Sakuma çifti tarafından 2004 yılında başlanan ukulele festival organizasyonları günümüzde tüm neşesi ile hiçbir kar amacı güdülmeden devam etmektedir. Bu festivallerde konserler, workshop’lar, dersler ve çeşitli eğlenceler yapılmaktadır.
Festivalleri düzenleyen Roy ve Kathy Sakuma Çifti
Ukulele festivalinden bir görüntü
Hawaii Ukulele Festivali ile daha detaylı bilgi için "Hawaii Ukulele Festivali" başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.


DÜNYADAKİ ÜNLÜ UKULELE SANATÇILARINDAN BAZILARI :

1. Israel Kamakawiwo’ole
Hawaii'de ve dünyada çok meşhur sanatçılar arasındadır. Israel hayatı boyunca, sosyal ve politik görüşlerini dünyaya müziği vasıtasıyla aktarmıştır. Kısacık ömründe tüm dünyayı etkilemiştir. Şarkılarından biri meşhur Hollywood filmi olan Elli İlk Öpücük (50 First Dates) filminde soundtrack olarak kullanılmıştır.
Obezite problemi olan Israel 38 yaşında vefat etmiştir. Vefat ettiği zaman ağırlığı 280 kilo civarına çıkmıştır.

2. Taylor Swift
Dünyaca ünlü Grammy ödüllü müzisyendir. . Ukulele ve Banjo çalmaktadır. Ukulele, Taylor Swift’e göre dünyanın en mutluluk veren enstrümanıdır.

3. Ingrid Michaelson
Amerikalı Ukulele performansçısıdır. 2005 yılında piyasaya sürdüğü “Slow The Rain” albümünden sonra altı albüm daha yapmıştır. Ingrid Michaelson ayrıca 12 Ocak 2018’de vizyona giren “Humor Me” komedi filminde Allison karakterini canlandırmaktadır.

4. Patrick Wolf
Patrick Wolf, İngiliz müzisyen ve şarkı yazarıdır. Müziğinde birçok enstrüman kullanmıştır, ancak genel olarak Ukulele, Piyano ve Viyola kullanmaktadır. Klasik enstrümanlarla elektronik müziği sentezlemesiyle ünlüdür.

5. Julia Nunes
Julia Nunes, Amerikalı müzisyen ve şarkıcıdır. Kariyerini videoları ile internet üzerinden sürdürmektedir. Ukulele, gitar, melodika ve piyano çalmaktadır.


6. Lou Barbow
Lou Barbow Amerikan alternatif rock müzisyenidir. “Dinosaur Jf”, “Sebadoh” ve “The Folk Implosion” gruplarının kurucusudur.


7. Jason Castro
Jason Castro, Amerikan akustik-folk ve pop sanatçısıdır. 


8. Gabby La La
Gabby La La, solist ve multi-enstrumanisttir. Çaldığı enstrümanlar; sitar, ukulele, akordiyon, theremin ve piyanodur.

9. Elvis Presley
Ünlü Elvis Presley de Ukulele’ye gönül veren sanatçılardan biriydi. Birçok eserinde ukulele kullanmıştır.

10. John Lennon
Efsanevi The Beatles grubunun üyesi İngiliz müzisyen, şarkıcı, barış aktivisti John Lennon da ukulele sanatçısıydı. 

11. J. Neil Armstrong
Evet yanlış görmediniz! 2012 yılında vefat eden, ayda ilk yürüyen insan olan ünlü astronot Neil Armstrong, aynı zamanda bir ukulele sanatçısıydı.

12. Ukebox
Jukebox isminden esinlenen Ünlü İngiliz ukulele orkestrası Ukebox, şu anda en çok konser veren gruplar arasındadır. Konserlerinde ve kliplerinde tiyatral unsurları kullanmaktadırlar. 


ROCK MARKET ANTALYA

Ukulele öğrenmek için ukulele dersleri bloğumuza buradan ulaşabilirsiniz.

Yorumlar

  1. Ukulele sesi, tropikal adaları, kumsalı, tatili ve güneşi çağrıştırıyor.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder